piątek, 11 lipca 2014

Ciasto francuskie z cukinią, serem i rozmarynem


Nie lubię rozwlekania, nigdy nie lubiłam. Może dlatego dawniej w szkole, nie za bardzo interesowały mnie przedmioty humanistyczne, obszerne eseje, wypracowania byle na więcej kartek i z tego wszystkiego masło maślane, po co ? Nie lepiej parę konkretnych zdań, jest tak i już. Mówię oczywiście o rzeczach, które proszą się o zwięzłą treść. Zawsze w głowie przed napisaniem pracy na jakiś temat miałam te parę zdań, które według mnie najlepiej określały istotę problemu, a nie pisanie wstępu o czym chcę napisać, w rozwinięciu pisanie o tym temacie, a na zakończenie, jakby ktoś jeszcze nie zrozumiał albo miał Alzheimera, przypomnienie o czym był ten cały wywód powyżej. 

Lubię coś co jest jasne i przejrzyste, mogę to odnieść również do znajomości, czy związków, gdzie ludzie lubią grać w dziwne gierki, podpuszczanie, robienie sobie problemów. Później są kłótnie i wszystko dlatego, bo nie potrafią konkretnie rozmawiać o swoich uczuciach i oczekiwaniach, przecież ludzie się normalnie tego nie domyślają.. Odstępstwo od tego mojego światopoglądu jest w kuchni, bo tutaj czas może się ciągnąć długo, zwłaszcza przy pieczeniu ciasta drożdżowego albo chrupiących croissantów.


Dzisiaj znalazłam w lodówce ciasto francuskie. Takie ot skarby, gdzieś tam leżące i na chwilę zapomniane. Rozmaryn już rozrósł się na ogródku, więc dodaję go gdzie mogę. Jeśli nie macie do niego dostępu, to zastąpcie suszonym, ale jednak warto poszukać świeżego. Bardzo polecam na przekąskę, dobre na poczęstunek dla przybyszów, tych na chwilę lub na dłuższe spotkanie. Myślę, że nie zdąży wystygnąć ;)

Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
1 kulka mozzarelli
50g tartego sera żółtego np. cheddar
2 małe cukinie
1/2 szklanki czarnych oliwek
5 pomidorków koktajlowych
pół papryczki chili 
sól, pieprz
3 gałązki świeżego rozmarynu
przy braku świeżego, można posypać suszonym 

Cukinię pokroić w niegrube plastry. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy/oleju, wrzucić cukinię, posiekaną papryczkę, doprawić solą, pieprzem i poddusić ok. 4 minuty.

Mozzarellę pokroić w plastry i porwać na kawałki, oliwki i pomidorki przekroić na pół.
Ciasto rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Zostawić 1cm brzegu ciasta, a w środku poukładać kawałki mozzarelli, posypać tartym serem, rozłożyć podduszoną cukinię, oliwki i pomidorki. Posypać listkami z jednej gałązki rozmarynu, a dwie pozostałe położyć na wierzchu. Brzegi najlepiej posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec 25-30 min. w temp 200 st. C.



8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. O tak i w sam raz na lipcowe humory pogody :)

      Usuń
  2. uwielbiam ta wrsję z francuskim! a wręcz kocham! :D
    u mnie ale zawsze bez oliwek, bo nie lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj miałam podobny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasto francuskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam dzisiaj pizze z podobnymi dodatkami. Na cieście francuskim musi być niezwykle smaczne :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaainspirowałam się, dodałam mozarellę, parmezan, a zamiast rozmarynu zioła prowansalskie i wyszło przeeepysznie!
    Zaznaczyłam Twój blog pod postem, pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)