piątek, 11 sierpnia 2017

Quiche z ricottą, pieczoną papryką i cukinią


Jeden z lepszych posiłków na letnie dni, to quiche. Jest pożywny i zawiera w jednym kawałku wszystkie pyszne składniki. Uwaga, bo może nie zadowolić Was jeden kawałek, taka już jego natura.
Tutaj masa jajeczna jest zmieszana z ricottą, więc całość jest bardziej piankowa niż ściśle zwarta. Dopiero po leżakowaniu w lodówce bardziej się zespala. Ricotta ma delikatny, słodkawy i śmietankowy smak, więc nie wahajcie się porządnie doprawić całej masy. 
Taki pomysł jest świetny na spotkanie z przyjaciółmi, czy na obiad z dodatkiem sałatki z pomidorów. 

Spód (można użyć innej mąki):
140g mąki orkiszowej, jasnej
100g mąki gryczanej
1 jajko
80g oleju kokosowego, stałego
1/3 łyżeczki soli
szczypta ziół prowansalskich 
5-6 łyżek wody

Przygotować formę na tartę o średnicy 24 cm, posmarować trochę olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Zagnieść dokładnie składniki na spód, na początku rozcierać w rękach. Rozwałkować ciasto między kawałkami folii spożywczej i wyłożyć na formę. Ponakłuwać spód widelcem i włożyc do zamrażalnika na 10 minut.
Podpiec w piekarniku 15 minut, w temp 190 st.C.

Nadzienie:
3 jajka
250g ricotty 
1/3 łyżeczki soli
pieprz
oregano
3 łyżki jogurtu naturalnego 
4 suszone pomidory
1 pieczona papryka*
pół małej cukinii
70g fety lub zamiennie oscypek
nasiona słonecznika i dyni 

*Pieczona papryka:
Można upiec więcej i przechowywać polaną oliwą w lodówce do tygodnia. 
 Całą należy włożyć do piekarnika na blaszce i piec 30-40 minut w temp 190 st. C. Po wyjęciu wystudzić i zdjąć z niej skórę, następnie pokroić na średnie paski.

W misce roztrzepać jajka, dodać ricottę, sól, pieprz, oregano i jogurt. Wlać na podpieczony spód. Następnie powciskać kawałki papryki, pokrojone suszone pomidory, fetę i plasterki cukinii - mogą być surowe lub chwilę podsmażone na patelni, wtedy będą bardziej miękkie. Posypać nasionami, włożyć do piekarnika i piec 30 min, w temp 190 st. C.
Po wyjęciu ostudzić przez 10 minut przed jedzeniem.

 

2 komentarze:

  1. Przepis swietny. Cukinia to moje ulubione warzywo. Swietnie polaczylas smaki. Podkradam przepis :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie - też podkradam ha ha 😊

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)